Harelbekenaars zetten zich in voor de vluchtelingen

Harelbekenaars zetten zich in voor de vluchtelingen

? "Met een aantal leden en sympathisanten van Groen Harelbeke besloten we niet langer toe te kijken hoe de vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden moeten leven maar effectief de handen uit de mouwen te steken," vertelt Marij Rogé, die samen met Katrien Debergh en Ilse Bleuzé de acties op poten zet. Ontbijtbedeling in Brussel

Een eerste actie bestond uit het verkopen van badges op de braderie van Harelbeke. Met de opbrengst van deze actie werd tot tweemaal toe een ontbijt georganiseerd voor de vluchtelingen aan de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, in samenwerking met Vriendschap Zonder Grenzen. De rijen aan de dienst Vreemdelingenzaken zijn nog altijd lang maar gelukkig is er al een betere organisatie. De mensen die komen voor hun eerste gesprek worden gescheiden van de mensen die zich komen registreren.

Dankbaarheid

??Het resultaat van de inzamelactie  die we in december deden, was enorm. Heel wat mensen uit Harelbeke zijn bekommerd over het lot van de vluchtelingen. We werden overladen met warme kleren, kookgerief, slaapzakken, en verzorgingsproducten en medicijnen geschonken door plaatselijke apothekers uit Harelbeke.

"De eerste keer richting Duinkerke was in december. Toen gingen we met drie auto's vol  maar door de massale reactie van de Harelbekenaars volgde al snel een tweede bezoek.
Het is hartverscheurend om daar rond te lopen. Soms zakt de moed je in de schoenen. Mensen die er verblijven, zijn volledig aangewezen op onze goodwill," vertelt Katrien.

"Wanneer ik de eerste keer het kamp overschouwde, overviel mij een groot schaamtegevoel over ons Europa. De vluchtelingen zijn op hun beurt beschaamd omdat ze afhankelijk zijn van onze goodwill," zegt Marij. Toch hoor je voortdurend "Schukraan, schukraan, thank you". De dankbaarheid van de mensen in het kamp is onvoorstelbaar.

Helpen helpt

"Onze acties zijn niet groot en we laten ons niet ontmoedigen door de gedachte dat het misschien een druppel is op een hete plaat. Helpen helpt," zegt Ilse.

Op donderdag 11 februari trekken we met een tiental leden en sympathisanten opnieuw naar Duinkerke. Deze keer met warme kleren en een 120-tal ontbijtpakketten die we dankzij een gift van Ranson konden samenstellen. "Langs de zijlijn blijven staan was voor ons geen optie en we steunen dan ook volop het initiatief dat Katrien, Marij en Ilse nemen," geeft Tijs Naert aan, de voorzitter van Groen Harelbeke.

Vrijwilligers stellen voedselpakketjes samen?

We gaan van tent tot tent bedelen. Op die manier bereik je de vluchtelingen die anders nooit de kans krijgen om hulp te krijgen.

In de toekomst zullen we nog acties ondernemen, hoewel die vluchtelingen vaak wordt verweten dat het hun eigen keuze is om in het kamp te verblijven, dat het gelukzoekers en profiteurs zijn. Het zijn echter mensen die hun land ontvlucht zijn, op zoek naar een veilige plek. Je kunt mensen niet in zulke erbarmelijke en mensonwaardige omstandigheden laten leven. Wegkijken doen wij niet! Je kunt onze acties volgen op de Facebookpagina 'Helpen Helpt! SOS Duinkerke'. ?